Rilatine helpt niet:

Bookmark and Share

De laatste tijd was er heel wat te doen rond het vooropgezet onderzoek van de VUB (Vrije Universiteit Brussel) over de link tussen Rilatine en het fenomeen stotteren. In de pers verschenen er boodschappen die nogal verwarrend waren voor mensen die stotteren. Was het onderzoek nu reeds gebeurd? Had Rilatine nu effect op stotteren? Helaas moeten we vaststellen dat ook mensen op eigen houtje het product Rilatine zijn gaan gebruiken zonder positief resultaat. Enkele leden van vzw Best konden niet wachten op de resultaten van het onderzoek en experimenteerden zelf met dit product met tal van nevenwerkingen. Men noteerde een verhoogde hartslag in rust (150…), nervositeit, geen hongergevoel en een droge mond. Maar het had géén effect op het stotteren.
Mijn persoonlijke mening over stotteren en Rilatine is éénvoudig. Dit product is niet geschikt om stotteren te verhelpen laat staan als therapie te gebruiken. Dat een placebo effect kan optreden is met elke pil zo. De magische pil is nog steeds niet uitgevonden en zal wellicht de komende 10 jaar nog niet bestaan als die ooit zal bestaan…
Een mens die stottert is meer dan wat chemie. Vooral het secundair stottergedrag speelt mensen parten en kan door een juiste therapie verholpen worden.
Of ik persoonlijk voorstander ben van een magische pil? Indien deze zou bestaan met geen nevenwerkingen zal ik de eerste zijn om dit kenbaar te maken en te promoten. Vooralsnog zijn er geen studies die wijzen op een dergelijke magische pil.
En of ik voorstander ben van onderzoeken? Ja natuurlijk, maar dan moeten deze deontologisch en wetenschappelijk onderbouwd worden en verantwoord zijn.
Wordt voortgezet.

GertReunes.be © 2013